/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Dutchtv.jouwweb.nl
Home » Misdaad

Misdaad

Rating: 2.95 sterren
120 stemmen

'OM op de hoogte van liquidatieopdrachten Holleeder'

Redactie − 12/10/11, 19:05
Willem Holleeder. ©ANP

De top van het OM wist al in 2006 dat Holleeder de opdrachtgever was van enkele liquidaties. Dat blijkt uit een proces verbaal dat maandag is opgesteld door officier van justitie De Haas, die destijds verantwoordelijk was voor de Criminele Inlichtingen Eenheid.

  • In Amsterdam-Osdorp bekijken rechters de locatie waar op 2 november 2005 drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman werd geliquideerd. © ANP
    In Amsterdam-Osdorp bekijken rechters de locatie waar op 2 november 2005 drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman werd geliquideerd. © ANP
Volgens het OM werden de verklaringen geheimgehouden op verzoek van kroongetuige Peter La S. Hij vreesde dat zijn familie iets aangedaan zou worden als bekend werd dat hij ook over Holleeder, die toen al vast zat voor afpersingen, verklaringen had afgelegd. Dat meldt de NOS.

Ook vond de parketleiding dat de informatie buiten het dossier gehouden mocht worden omdat die niet ontlastend zou zijn voor een van de andere verdachten. De rechtbank was daarom niet op de hoogte van de verklaring van La S.

Verklaringen
Peter La S. heeft al in 2006 gedetailleerd verteld dat Willem Holleeder de opdrachtgever was van enkele liquidaties. Volgens La S. zat Holleeder achter de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.


Dat blijkt uit de verklaringen die door het OM deze week alsnog aan het dossier zijn toegevoegd en in handen van de NOS zijn. Nadat La S. vorige week zelf in de rechtszaal naar buiten bracht dat hij ook over de rol van Holleeder had verteld, zijn de verklaringen naar buiten gebracht.

Uit de verklaring van La S. zou blijken dat Holleeder, die geen verdachte is in het liquidatieproces, directe opdrachtgever was van de moord op Houtman en Van der Bijl.